Budgetrecept met veggie variant - Soep

Winterse erwtensoep
Budget, makkelijk, eenvoudig varieren

  • een half pak spliterwten (à 500 gram)
  • 1200 ml kippenbouillon (van 2 tabletten)
  • een halve, niet te grote, knolselderij, geschild
  • 1 winterpeen, geschrapt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 prei, in ringen
  • 1 schaal gerookte kipfilet (ongeveer 150 gram) of een rookworst, in plakjes
  • 2 eetlepels selderij, fijngesneden
  • of als je voor nog makkelijker gaat.. koop een vers erwtensoeppakket in de supermarkt

Spoel de spliterwten in een vergiet onder koud stromend water. Breng ze in een soeppan aan de kook met de bouillon. Kook met de deksel op de pan in ongeveer 1 uur zachtjes gaar. Snijd ondertussen de knolselderij in blokjes en de peen in plakjes. Voeg samen met de ui en prei en een eetlepel selderij toe aan de soep en laat nog 30 minuten op laag vuur koken. Roer af en toe. Breng op smaak met peper en zout en voeg eventueel wat water toe. Schenk de soep in 4 diepe borden en verdeel de kip of de rookworst erover. Bestrooi met de rest van de selderij. Dit recept kun je heel makkelijk vegetarisch maken door de kippenbouillon te vervangen door groentenbouilon en het vlees gewoon weg te laten.

Vegetarisch budgetrecept

Indiaanse curry met bloemkool
Budget, hartig, vegetarisch

  • 500 gram vastkokende aardappelen, geschild
  • 2 eetlepels milde currypasta
  • 1 bloemkool, in roosjes
  • 4 tomaten, in stukjes
  • 250 ml tuinkruidenbouillon (van tablet)
  • 4 eieren
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad (djinten)
  • 1 bakje Griekse yoghurt (150 gram)

Snijd de aardappelen in blokjes. Verwarm in een hapjespan de currypasta. Schep de bloemkool, de aardappelblokjes en de tomaat erdoor en bak 2-3 minuten. Voeg de bouillon toe en laat de curry afgedekt 15-20 minuten. zacht sudderen tot de aardappel en groenten gaar zijn. Kook ondertussen de eieren hard, pel en halveer ze. Leg ze op de curry en warm het geheel nog even door. Rooster het komijnzaad in een steelpan zonder olie of boter tot het gaat geuren. Schep de curry in diepe borden. Serveer de yoghurt in aparte schaaltjes en strooi hierover de komijn. Lekker met pappadums (dunne gefrituurde crackers van linzenbloem).

Budgetrecept - Aardappel

Aardappeltaart met broccoli en spek
Budget, hartig, ook lekker om mee te nemen

  • 750 gram vastkokende aardappels, in blokjes
  • 600 gram broccoli
  • 125 gram magere spekreepjes
  • 4 eieren
  • 200 ml slagroom
  • 100 gram geraspte kaas
  • 2 uien, gesnipperd 2 eetlepels olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 °C. Kook de aardappelblokjes in een pan met wat water en zout in ca. 8 minuten net gaar. Verdeel de broccoli in kleine roosjes. Schil de stronken en snijd ze in kleine stukjes. Doe de broccoli de laatste 3 minuten in de pan bij de aardappels. Giet het geheel af. Laat in een vergiet goed uitlekken en schep in de ingevette taartvorm. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan goudbruin en krokant. Voeg de ui met de olijfolie toe en bak nog 2-3 minuten tot de ui begint te kleuren. Haal de pan van het vuur. Klop de eieren los en voeg de slagroom, het spek-uimengsel, de helft van de kaas, zout en peper naar smaak toe. Schenk in de vorm en strooi er de rest van de kaas over. Bak de taart in 30-40 minuten in de oven. Lekker met salade.

"Vegetarisch" budgetrecept - Voor de kids

Appelpannenkoeken
Budget, makkelijk, ook lekker voor de kinderen

  • 200 gram mix voor (viergranen) pannenkoeken
  • 450 ml melk
  • 1 ei
  • 2 appels
  • 2 theelepels kaneel
  • 50 gram blanke rozijnen
  • 25 gram boter of margarine
  • poedersuiker

Pannenkoekmix in kom doen en al roerend met garde melk toevoegen. Ei erdoor kloppen. Appels schillen, klokhuizen verwijderen en in dunne schijfjes snijden. Kaneel en rozijnen door beslag roeren. In koekenpan kwart van boter verhitten. Kwart van beslag in koekenpan gieten. Schijfjes appel in beslag leggen. Pannenkoek voorzichtig aan beide kanten bakken (keren met behulp van deksel). Op dezelfde manier nog 3 pannenkoeken bakken. Pannenkoeken in 4 punten snijden en deze dakpansgewijs op borden leggen. Serveren met poedersuiker.

Vegetarisch budgetrecept

Vegetarisch kapucijnerpannetje
Budget, vegetarisch, lekker en makkelijk

  • 350 gram penne pasta   
  • 3 eetlepels olijfolie  
  • 1 grote ui, grof gesnipperd
  • 1 groene paprika, in reepjes
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 2 schaaltjes tofugehakt licht gekruid (of tofu blokjes licht gekruid)
  • 1 blik jonge kapucijners (800 gram) uitgelekt (vocht opvangen)
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 2 eetepels oregano (gedroogd, uit een potje of zakje)

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.  Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui en de paprika 5 minuten. Schep het tofugehakt erbij en roerbak 1 minuut. Voeg de kapucijners, de tomatenblokjes en de oregano toe, breng het gerecht al roerend aan de kook en stoof het afgedekt op laag vuur 5 minuten. Voeg eventueel wat vocht van de kapucijners toe als het gerecht te droog blijft. Breng op smaak met peper en zout. Schep de macaroni door het groentemengsel.  Serveer het kapucijnerpannetje op 4 borden.