Budgetrecept met veggie variant - Soep

Winterse erwtensoep
Budget, makkelijk, eenvoudig varieren

  • een half pak spliterwten (à 500 gram)
  • 1200 ml kippenbouillon (van 2 tabletten)
  • een halve, niet te grote, knolselderij, geschild
  • 1 winterpeen, geschrapt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 prei, in ringen
  • 1 schaal gerookte kipfilet (ongeveer 150 gram) of een rookworst, in plakjes
  • 2 eetlepels selderij, fijngesneden
  • of als je voor nog makkelijker gaat.. koop een vers erwtensoeppakket in de supermarkt

Spoel de spliterwten in een vergiet onder koud stromend water. Breng ze in een soeppan aan de kook met de bouillon. Kook met de deksel op de pan in ongeveer 1 uur zachtjes gaar. Snijd ondertussen de knolselderij in blokjes en de peen in plakjes. Voeg samen met de ui en prei en een eetlepel selderij toe aan de soep en laat nog 30 minuten op laag vuur koken. Roer af en toe. Breng op smaak met peper en zout en voeg eventueel wat water toe. Schenk de soep in 4 diepe borden en verdeel de kip of de rookworst erover. Bestrooi met de rest van de selderij. Dit recept kun je heel makkelijk vegetarisch maken door de kippenbouillon te vervangen door groentenbouilon en het vlees gewoon weg te laten.