Budgetrecept - Rijst

Stoofschotel met hamlappen en rijst
Budget, slow cooking, makkelijk, lekker als het koud is buiten.

  • 4 eetlepels boter
  • 500 g hamlappen, in kleine blokjes
  • 3 uien, fijngesnipperd
  • 300 g prei, in dunne ringen
  • 3 eetlepels grove mosterd
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 flesje donker bier
  • 1 pak rijst (325 gram)

In een braadpan 2 eetlepels boter verhitten en vleesblokjes rondom aanbraden. Vervolgens het vlees op een bord scheppen. In dezelfde pan de gesnipperde ui in de rest van de boter goudbruin fruiten. Prei erdoor scheppen en 5 minuten meebakken. De hamblokjes door het ui-preimengsel scheppen en de mosterd erdoor roeren. Bloem over het mengsel strooien en omscheppen. Het bier langs de rand van pan erbij schenken en aan de kook brengen. Vlees afgedekt in 1 uur en 30 min. op laag vuur (op vlamverdeler) gaarstoven, af en toe omscheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Intussen rijst volgens gebruiksaanwijzing bereiden. Rijst over vier borden verdelen en stoofschotel ernaast scheppen. In het recept kun je de rijst vervangen door aardappelen. Of kies voor zilvervlies.

Vegetarisch budgetrecept

Pittige soep met wortel en tuinboontjes
Budget, slank, makkelijk

  • 3 eetlepels olie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 2 theelepels komijn (djinten)
  • 600 gram winterpeen, in dunne plakken
  • 1 liter groentebouillon ( 2 tabletten)
  • 1 grote pot tuinbonen, uitgelekt
  • 1 stokbrood

Voor dit recept heb je een staafmixer nodig.

In een soeppan de olie verhitten en ui goudbruin fruiten. De sambal en komijn toevoegen en 1 minuut meebakken. Winterpeen door het uimengsel scheppen. Schenk de bouillon erbij, breng dit aan de kook en laat de soep ongeveer 10 minuten doorkoken. Pureer de soep met de staafmixer. De soep dan opnieuw aan de kook brengen, tuinbonen toevoegen en 3 minuten meeverwarmen. breng de soep op smaak met zout en peper (zwarte peper is een aanrader en kijk uit met het zout vanwege de zoute bouillon). Schep de soep in 4 diepe borden of in kommen. Serveren met stokbrood.

 

Budgetrecept - Pasta

Romige strikjespasta met erwtjes en spek
Budget, makkelijk en een béétje ongezond..

  • 300 g strikjespasta (farfalle)
  • 2 eieren
  • 1 beker slagroom (125 ml)
  • 125 g ontbijtspek
  • 2 el olie
  • 1 pak doperwten (diepvries, 450 g
  • 100 g belegen kaas, geraspt

Kook de strikjespasta in ruim water met zout volgens aanwijzingen op verpakking beetgaar. Klop in een kom de eieren los met de slagroom. Breng op smaak met zout en peper. Haal de plakken ontbijtspek los en snijd ze in stukjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak het spek op matig vuur knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier. Voeg 5 min. voor het einde van de kooktijd de bevroren tuinerwten toe aan de farfalle. Giet de pasta en erwten af en roer het ei-roommengsel er direct door. Warm de pasta nog 2 min. op laag vuur door, zodat het ei rond de pasta stolt. Schep de stukjes spek erdoor en strooi de kaas erover. Lekker met veldsla.

Vegetarisch budgetrecept

Pittige groenten uit de wok met rijst
Budget, snel en slank.

  • 300 gram witte rijst 
  • 3 eetlepels olie
  • 1 rode paprika, in smalle reepjes
  • 300 gram sperziebonen, schoongemaakt
  • 1 courgette, in plakjes
  • 1 dunne prei, in smalle ringetjes
  • 1 citroen, uitgeperst
  • 1 eetlepel sambal badjak

Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit een wok en voeg de olie toe. Bak de sperziebonen al omscheppend 2 min. op hoog vuur. Doe de reepjes paprika er bij en roerbak het mengsel 2 minuten.  Voeg de courgette toe en roerbak nog 2 minuten. Schep de prei en het citroensap bij de wokgroenten en bak ze nog 1-2 min. al omscheppend mee. Breng de wokgroenten pittig op smaak met de sambal. Schep de rijst in vier diepe borden of kommen en verdeel er de wokgroenten over. Extra lekker met seroendeng ! (Indonesisch mengsel van pinda's en kokos.)

Speciaal voor de decembermaand:

Oma's oliebollenrecept uit 1920 voor 15 oliebollen...klik hier.

Seizoensgroenten zijn vaak goedkoper.

Klik hier voor de seizoensgroentenkalender.

Wel budget eten maar niet zelf koken ?

Dat kan bij Resto VanHarte. Klik hier voor informatie