Vegetarisch budgetrecept

Pittige soep met wortel en tuinboontjes
Budget, slank, makkelijk

  • 3 eetlepels olie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 2 theelepels komijn (djinten)
  • 600 gram winterpeen, in dunne plakken
  • 1 liter groentebouillon ( 2 tabletten)
  • 1 grote pot tuinbonen, uitgelekt
  • 1 stokbrood

Voor dit recept heb je een staafmixer nodig.

In een soeppan de olie verhitten en ui goudbruin fruiten. De sambal en komijn toevoegen en 1 minuut meebakken. Winterpeen door het uimengsel scheppen. Schenk de bouillon erbij, breng dit aan de kook en laat de soep ongeveer 10 minuten doorkoken. Pureer de soep met de staafmixer. De soep dan opnieuw aan de kook brengen, tuinbonen toevoegen en 3 minuten meeverwarmen. breng de soep op smaak met zout en peper (zwarte peper is een aanrader en kijk uit met het zout vanwege de zoute bouillon). Schep de soep in 4 diepe borden of in kommen. Serveren met stokbrood.

 

Vegetarisch budgetrecept

Linzensalade met feta
Makkelijk, gezond, budget en verrassend lekker.

  • 250 gram blonde linzen 
  • 1.5 liter water
  • 4 tomaten
  • platte peterselie
  • 4 rode uien
  • witte wijnazijn
  • een pakje feta van ongeveer 200 gram

Was de linzen en kook ze ongeveer een kwartier in het water met een beetje zout. Kook de linzen niet te lang, dan worden ze te zacht. Snij de rode uien in dunne ringen en leg ze in een kom in de wijnazijn. Laat dit minimaal 20 minuten weken. Snij de tomaten in stukjes. Hak de peterselie grof. (Verwijder eerst de grotere stelen.) Giet de linzen af als ze klaar zijn. Meng de linzen met de rode ui en giet nog een keer af. Voeg  de tomaat en de peterselie toe. Verbrokkel de feta en doe dit bij het mengsel en je salade is klaar. Dit gerecht is goed te combineren. Het past goed bij zilvervliesrijst en rood vlees. Maar zonder vlees of met kip of varkensvlees smaakt het ook prima.

Budgetrecept - Pasta

Romige strikjespasta met erwtjes en spek
Budget, makkelijk en een béétje ongezond..

  • 300 g strikjespasta (farfalle)
  • 2 eieren
  • 1 beker slagroom (125 ml)
  • 125 g ontbijtspek
  • 2 el olie
  • 1 pak doperwten (diepvries, 450 g
  • 100 g belegen kaas, geraspt

Kook de strikjespasta in ruim water met zout volgens aanwijzingen op verpakking beetgaar. Klop in een kom de eieren los met de slagroom. Breng op smaak met zout en peper. Haal de plakken ontbijtspek los en snijd ze in stukjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak het spek op matig vuur knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier. Voeg 5 min. voor het einde van de kooktijd de bevroren tuinerwten toe aan de farfalle. Giet de pasta en erwten af en roer het ei-roommengsel er direct door. Warm de pasta nog 2 min. op laag vuur door, zodat het ei rond de pasta stolt. Schep de stukjes spek erdoor en strooi de kaas erover. Lekker met veldsla.

Speciaal voor de decembermaand:

Oma's oliebollenrecept uit 1920 voor 15 oliebollen...klik hier.

Seizoensgroenten zijn vaak goedkoper.

Klik hier voor de seizoensgroentenkalender.

Wel budget eten maar niet zelf koken ?

Dat kan bij Resto VanHarte. Klik hier voor informatie