Vegetarisch budgetrecept

Groentecurrry met rijst in kokos-kerriesaus
Budget, vegetarisch, makkelijk

  • 300 gram rijst, wit
  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 bloemkool, in piepkleine roosjes
  • 150 g champignons, in grove stukken
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 mespunt kerriepoeder

Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm in een wok de olie en fruit hierin de ui tot hij glazig ziet. Schep de bloemkoolroosjes en de champignons erbij en bak ze nog 2 minuten op hoog vuur al omscheppend mee. Schenk de kokosmelk en de kerriepoeder bijde groenten in de pan. Laat dit 15 minuten zachtjes doorkoken. Breng de curry op smaak met zout en peper. Serveer de curry bij de witte rijst.

Vegetarisch budgetrecept

Pasta met aubergine
Budget, snel, makkelijk, gezond

  • 2 aubergines, in plakjes
  • 4 eetlepels olie
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 rode peper, in dunne ringetjes
  • 350 gram pasta
  • 1 bakje ricotta (verse kaas, 250 gram)

Bestrooi de plakjes aubergine met zout en laat ze uitlekken in een vergiet. Laat dit 15 minuten staan. Dep dan de aubergine droog met keukenpapier. Verhit 3 eetlepels olie in een hapjespan en bak de aubergine in 5 minuten goudbruin. Schep de tomatenblokjes en de rode peper erbij en laat het samen 10 minuten zachtjes stoven. Breng op smaak met zout. Kook ondertussen de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer de rest van de olie door de ricotta en breng op smaak met peper en zout. Roer de pasta om met de auberginesaus. Verdeel over 4 borden. Schep op elk bord 1 eetlepel ricotta.

Vegetarisch budgetrecept

Linzensalade met feta
Makkelijk, gezond, budget en verrassend lekker.

  • 250 gram blonde linzen 
  • 1.5 liter water
  • 4 tomaten
  • platte peterselie
  • 4 rode uien
  • witte wijnazijn
  • een pakje feta van ongeveer 200 gram

Was de linzen en kook ze ongeveer een kwartier in het water met een beetje zout. Kook de linzen niet te lang, dan worden ze te zacht. Snij de rode uien in dunne ringen en leg ze in een kom in de wijnazijn. Laat dit minimaal 20 minuten weken. Snij de tomaten in stukjes. Hak de peterselie grof. (Verwijder eerst de grotere stelen.) Giet de linzen af als ze klaar zijn. Meng de linzen met de rode ui en giet nog een keer af. Voeg  de tomaat en de peterselie toe. Verbrokkel de feta en doe dit bij het mengsel en je salade is klaar. Dit gerecht is goed te combineren. Het past goed bij zilvervliesrijst en rood vlees. Maar zonder vlees of met kip of varkensvlees smaakt het ook prima.

Budgetrecept - Pasta

Romige strikjespasta met erwtjes en spek
Budget, makkelijk en een béétje ongezond..

  • 300 g strikjespasta (farfalle)
  • 2 eieren
  • 1 beker slagroom (125 ml)
  • 125 g ontbijtspek
  • 2 el olie
  • 1 pak doperwten (diepvries, 450 g
  • 100 g belegen kaas, geraspt

Kook de strikjespasta in ruim water met zout volgens aanwijzingen op verpakking beetgaar. Klop in een kom de eieren los met de slagroom. Breng op smaak met zout en peper. Haal de plakken ontbijtspek los en snijd ze in stukjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak het spek op matig vuur knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier. Voeg 5 min. voor het einde van de kooktijd de bevroren tuinerwten toe aan de farfalle. Giet de pasta en erwten af en roer het ei-roommengsel er direct door. Warm de pasta nog 2 min. op laag vuur door, zodat het ei rond de pasta stolt. Schep de stukjes spek erdoor en strooi de kaas erover. Lekker met veldsla.

Speciaal voor de decembermaand:

Oma's oliebollenrecept uit 1920 voor 15 oliebollen...klik hier.

Seizoensgroenten zijn vaak goedkoper.

Klik hier voor de seizoensgroentenkalender.

Wel budget eten maar niet zelf koken ?

Dat kan bij Resto VanHarte. Klik hier voor informatie