Budgetrecept - Vis

Vis met aardappelen en ratatouille
Budget, makkelijk, licht, ovenschotel

  • 800 gram aardappelen vastkokend, schoongeboend 
  • 250 gram cherry tomaten (of gewone tomaten in niet te kleine blokjes)
  • 1 aubergine, in blokjes van één cm
  • 1 courgette, in halve plakjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 500 gram koolvisfilet, ontdooid

Voor dit recept heb je bakpapier en een oven nodig.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Snij de aardappelen in dunne parten. Verdeel de aardappelparten met alle groenten over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met de olie en bestrooi met peper en zout naar smaak. Bak in de oven in ongeveer 35 minuten gaar.  Snijd de vis in 6 stukken en bestrooi met peper en zout naar smaak. Leg de vis de laatste 10 minuten tussen de groenten. Doe tegelijk met de koolvis wat uitgelekte ansjovis uit blik bij het gerecht. Eén blikje is genoeg. Of strooi wat gedroogde tijm over het gerecht.

Vegetarisch budgetrecept

Pasta met aubergine
Budget, snel, makkelijk, gezond

  • 2 aubergines, in plakjes
  • 4 eetlepels olie
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 rode peper, in dunne ringetjes
  • 350 gram pasta
  • 1 bakje ricotta (verse kaas, 250 gram)

Bestrooi de plakjes aubergine met zout en laat ze uitlekken in een vergiet. Laat dit 15 minuten staan. Dep dan de aubergine droog met keukenpapier. Verhit 3 eetlepels olie in een hapjespan en bak de aubergine in 5 minuten goudbruin. Schep de tomatenblokjes en de rode peper erbij en laat het samen 10 minuten zachtjes stoven. Breng op smaak met zout. Kook ondertussen de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer de rest van de olie door de ricotta en breng op smaak met peper en zout. Roer de pasta om met de auberginesaus. Verdeel over 4 borden. Schep op elk bord 1 eetlepel ricotta.

Vegetarisch budgetrecept

Pittige soep met wortel en tuinboontjes
Budget, slank, makkelijk

  • 3 eetlepels olie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 2 theelepels komijn (djinten)
  • 600 gram winterpeen, in dunne plakken
  • 1 liter groentebouillon ( 2 tabletten)
  • 1 grote pot tuinbonen, uitgelekt
  • 1 stokbrood

Voor dit recept heb je een staafmixer nodig.

In een soeppan de olie verhitten en ui goudbruin fruiten. De sambal en komijn toevoegen en 1 minuut meebakken. Winterpeen door het uimengsel scheppen. Schenk de bouillon erbij, breng dit aan de kook en laat de soep ongeveer 10 minuten doorkoken. Pureer de soep met de staafmixer. De soep dan opnieuw aan de kook brengen, tuinbonen toevoegen en 3 minuten meeverwarmen. breng de soep op smaak met zout en peper (zwarte peper is een aanrader en kijk uit met het zout vanwege de zoute bouillon). Schep de soep in 4 diepe borden of in kommen. Serveren met stokbrood.

 

Vegetarisch budgetrecept

Linzensalade met feta
Makkelijk, gezond, budget en verrassend lekker.

  • 250 gram blonde linzen 
  • 1.5 liter water
  • 4 tomaten
  • platte peterselie
  • 4 rode uien
  • witte wijnazijn
  • een pakje feta van ongeveer 200 gram

Was de linzen en kook ze ongeveer een kwartier in het water met een beetje zout. Kook de linzen niet te lang, dan worden ze te zacht. Snij de rode uien in dunne ringen en leg ze in een kom in de wijnazijn. Laat dit minimaal 20 minuten weken. Snij de tomaten in stukjes. Hak de peterselie grof. (Verwijder eerst de grotere stelen.) Giet de linzen af als ze klaar zijn. Meng de linzen met de rode ui en giet nog een keer af. Voeg  de tomaat en de peterselie toe. Verbrokkel de feta en doe dit bij het mengsel en je salade is klaar. Dit gerecht is goed te combineren. Het past goed bij zilvervliesrijst en rood vlees. Maar zonder vlees of met kip of varkensvlees smaakt het ook prima.

Vegetarisch budgetrecept

Pittige groenten uit de wok met rijst
Budget, snel en slank.

  • 300 gram witte rijst 
  • 3 eetlepels olie
  • 1 rode paprika, in smalle reepjes
  • 300 gram sperziebonen, schoongemaakt
  • 1 courgette, in plakjes
  • 1 dunne prei, in smalle ringetjes
  • 1 citroen, uitgeperst
  • 1 eetlepel sambal badjak

Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit een wok en voeg de olie toe. Bak de sperziebonen al omscheppend 2 min. op hoog vuur. Doe de reepjes paprika er bij en roerbak het mengsel 2 minuten.  Voeg de courgette toe en roerbak nog 2 minuten. Schep de prei en het citroensap bij de wokgroenten en bak ze nog 1-2 min. al omscheppend mee. Breng de wokgroenten pittig op smaak met de sambal. Schep de rijst in vier diepe borden of kommen en verdeel er de wokgroenten over. Extra lekker met seroendeng ! (Indonesisch mengsel van pinda's en kokos.)