Vegetarisch budgetrecept

Groentecurrry met rijst in kokos-kerriesaus
Budget, vegetarisch, makkelijk

  • 300 gram rijst, wit
  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 bloemkool, in piepkleine roosjes
  • 150 g champignons, in grove stukken
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 mespunt kerriepoeder

Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm in een wok de olie en fruit hierin de ui tot hij glazig ziet. Schep de bloemkoolroosjes en de champignons erbij en bak ze nog 2 minuten op hoog vuur al omscheppend mee. Schenk de kokosmelk en de kerriepoeder bijde groenten in de pan. Laat dit 15 minuten zachtjes doorkoken. Breng de curry op smaak met zout en peper. Serveer de curry bij de witte rijst.

Budgetrecept met veggie variant - Aardappel

Stamppot rauwe andijvie met roomkaas en spek
Winters, budget, romige versie van bekend recept

  • 1 kilo kruimige aardappels 
  • 150 gram blokjes ontbijtspek
  • 1 pakje verse roomkaas 
  • 500 gram andijvie, fijngesneden
  • 1ei
  • dl halfvolle melk
  • zwarte peper

Voor dit recept heb je een pureestamper nodig.

Schil en was de aardappels en snijd ze in ongeveer gelijke stukken. Breng de aardappels in ruim koud water met wat zout op een hoog vuur aan de kook. Draai het vuur laag en kook de aardappels met het deksel op de pan in ca. 20 minuten gaar. Giet ze af. Bak ondertussen de blokjes ontbijtspek in een droge koekenpan op een laag vuur zachtjes uit. Verwarm de melk. Stamp de aardappels grof met een pureestamper. Voeg de spekblokjes, de helft van de roomkaas, de eidooier, een scheut warme melk en op het laatste moment de rauwe andijvie toe en warm nog 2 minuten door. Breng op smaak met wat peper. Van dit recept kun je een vegetarische versie maken door de spekblokjes te vervangen door bijvoorbeeld gezouten cashewnoten.

Vegetarisch budgetrecept

Romige preisoep met mosterd
vegetarisch, winters, makkelijk, budget

  • 2 eetlepels olie
  • 500 gram prei, in ringen
  • 2 aardappels, in blokjes
  • 1 liter groentenbouillon (van een bouillonblokje)
  • 2 eetlepels mosterd
  • 125 ml crème fraîche

Voor dit recept heb je een staafmixer nodig

Verhit de olie in een soeppan. Leg enkele lichtgroene, dunne preiringen apart voor de garnering en fruit de rest op middelhoog vuur 5 minuten in de olie. Laat de prei niet bruin kleuren. Voeg de aardappels en bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep 10-15 minuten zachtjes doorkoken. Schep de mosterd en de crème fraîche in de soep en pureer het geheel met de staafmixer. Voeg eventueel zout en (versgemalen) peper toe. Verwarm de soep nog even kort en schep hem in kommen of diepe borden. Strooi er de achtergehouden ringen prei over. Lekker met bruin stokbrood. Je kunt varieren met de soort mosterd, bijvoorbeeld grove mosterd gebruiken òf fijne. Dit recept maak je in een handomdraai niet-vegetarisch door kippenbouilon te gebruiken.

Budgetrecept - Aardappel

Stamppot met bietjes en spek
Budget, winters, makkelijk

  • 1.5 kg aardappelen kruimig
  • 50 gram boter
  • 250 gram magere spekreepjes
  • 1 ui, in halve ringen
  • 500 gram gekookte bieten, geschild
  • 1 appel

Voor dit recept heb je een pureestamper nodig.

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in water met een klein beetje zout gaar.  Verhit ondertussen 25 g boter in een koekenpan en bak de spekreepjes in 6 minuten knapperig. Voeg de ui toe en bak 1 minuut mee. Snijd de bietjes in blokjes, voeg toe en bak 4 minuten mee. Schil de appel en snijd hem in kwarten. Verwijder het klokhuis en snijd de kwarten in stukjes. Schep deze door het bietjesmengsel. Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen met de rest van de boter en wat kookvocht met de pureestamper tot een smeuïge puree. Schep het bietjesmengsel erdoor. Breng op smaak met peper en zout.

Budgetrecept - Rijst

Stoofschotel met hamlappen en rijst
Budget, slow cooking, makkelijk, lekker als het koud is buiten.

  • 4 eetlepels boter
  • 500 g hamlappen, in kleine blokjes
  • 3 uien, fijngesnipperd
  • 300 g prei, in dunne ringen
  • 3 eetlepels grove mosterd
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 flesje donker bier
  • 1 pak rijst (325 gram)

In een braadpan 2 eetlepels boter verhitten en vleesblokjes rondom aanbraden. Vervolgens het vlees op een bord scheppen. In dezelfde pan de gesnipperde ui in de rest van de boter goudbruin fruiten. Prei erdoor scheppen en 5 minuten meebakken. De hamblokjes door het ui-preimengsel scheppen en de mosterd erdoor roeren. Bloem over het mengsel strooien en omscheppen. Het bier langs de rand van pan erbij schenken en aan de kook brengen. Vlees afgedekt in 1 uur en 30 min. op laag vuur (op vlamverdeler) gaarstoven, af en toe omscheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Intussen rijst volgens gebruiksaanwijzing bereiden. Rijst over vier borden verdelen en stoofschotel ernaast scheppen. In het recept kun je de rijst vervangen door aardappelen. Of kies voor zilvervlies.