Vegetarisch budgetrecept

Vegetarisch kapucijnerpannetje
Budget, vegetarisch, lekker en makkelijk

  • 350 gram penne pasta   
  • 3 eetlepels olijfolie  
  • 1 grote ui, grof gesnipperd
  • 1 groene paprika, in reepjes
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 2 schaaltjes tofugehakt licht gekruid (of tofu blokjes licht gekruid)
  • 1 blik jonge kapucijners (800 gram) uitgelekt (vocht opvangen)
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 2 eetepels oregano (gedroogd, uit een potje of zakje)

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.  Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui en de paprika 5 minuten. Schep het tofugehakt erbij en roerbak 1 minuut. Voeg de kapucijners, de tomatenblokjes en de oregano toe, breng het gerecht al roerend aan de kook en stoof het afgedekt op laag vuur 5 minuten. Voeg eventueel wat vocht van de kapucijners toe als het gerecht te droog blijft. Breng op smaak met peper en zout. Schep de macaroni door het groentemengsel.  Serveer het kapucijnerpannetje op 4 borden.

Budgetrecept - Linzen

Linzen met spek
Budget, herfstrecept, makkelijk

  • 400 gram linzen (droge linzen)
  • 1 kilo prei
  • 75 gram boter
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 200 gram katenspek
  • 8 eetlepels piccalilly

Linzen wassen en in ruim water met zout in 30-40 minuten gaarkoken. Prei in de lengte halveren, stug blad en worteltjes eraf snijden, prei goed wassen en dan in stukken van 5 cm snijden. In hapjespan 50 gram boter verhitten, prei toevoegen en in 20 minuten zachtjes gaarstoven. In steelpan rest van boter verhitten, ui 3 minuten zachtjes bakken. Knoflook 1 minuten meebakken. Linzen afgieten en door uimengsel scheppen. In droge koekenpan katenspek bruin en krokant uitbakken. Linzen en prei op smaak brengen met zout en peper en over vier borden verdelen. Spek op linzen leggen en piccalilly ernaast scheppen.

Budgetrecept - Vis

Pasta met ansjovis en tomaat
Makkkelijk, zomers, budget en gezond

  • 400 gram pasta, bijvoorbeeld lintpasta zoals tagliatelle
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 blikje ansjovisfilets (in olijfolie) uitgelekt
  • 2 uien, in ringen
  • 1 schaal trostomaten (5 stuks), in plakken
  • 1 potje (100 gram) kappertjes
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels verse (liefst platte) peterselie, fijngesneden 

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in een ruime koekenpan en "smelt" de ansjovis op laag vuur. Doe de in ringen gesneden uien erbij en fruit ze op laag vuur tot ze zacht zijn. Voeg de plakken tomaat toe en bak ze op matig hoog vuur 5-6 minuten mee. Roer de kappertjes erdoor en breng op smaak met het citroensap en (zwarte) peper naar smaak. Laat de pasta goed uitlekken, schep de pasta door de gebakken tomaat en bak 1-2 minuten mee. Schep de pasta in 4 diepe borden, bestrooi met de peterselie en serveer meteen.

Vegetarisch budgetrecept 

Groentenomelet
Budget, makkelijk, gezond

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 700 gram aardappelen, vastkokend, geschild 500 gram]
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1/2 eetlepel milde paprikapoeder
  • 1 pot tuinboontjes òf doperwtjes (689 gram) uitgelekt
  • 6 eieren

Verhit de olie in een hapjespan en bak de gesneden aardappelen in 8-10 minuten op zacht vuur beetgaar, schep ze af en toe om. Schep na 5 minuten de paprika, paprikapoeder en tuinboontjes ofdoperwten erdoor. Klop in een kom de eieren los met zout en peper naar smaak. Schenk het eimengsel over het aardappelmengsel en doe de deksel op de pan. Bak de omelet op matig vuur 10-15 minuten, tot de bovenkant droog en lichtbruin is. Neem de pan van het vuur, laat de omelet in de pan 10-15 minuten afkoelen tot lauwwarm. Snijd de omelet in punten en leg ze op vier borden. Lekker met brood en soep.

Vegetarisch budgetrecept

Vegetarische linzensalade met ei
Budget, makkelijk, gezond

  • 275 g linzen blond (pak 500 g)
  • 2 tenen knoflook, gehalveerd
  • 4 eieren
  • 500 gram broccoli, in roosjes
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 1 el rodewijnazijn
  • 2 tl mosterd
  • 1 rode ui, in dunne ringen 

Breng de linzen in ruim water met de knoflook aan de kook. Zet het vuur laag, dek de pan af en kook de linzen in ca. 15 minuten beetgaar. Kook ondertussen de eieren hard in kokend water ca. 8 minuten. Laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze en snijd ze in parten. Kook de broccoli in ca. 4 minuten beetgaar en giet af.  Klop een dressing van de olie, azijn en mosterd. Breng op smaak met peper en zout. Giet de linzen af, verwijder de knoflook en schenk de dressing over de warme linzen. Voeg de broccoli en de ui toe en schep om. Verdeel de partjes ei over de salade. Combineert goed met brood.