ljnqxfyn7am shanna camillerislide

Paprikasalade met ansjovis

Budgetrecept - Vis

Paprikasalade met ansjovis
Met vis, gezond, budget

  • 3 paprika's,  rood, groen en geel
  • 4 ansjovisfilets, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels rodewijnazijn
    1 zak rucola


Verwarm de ovengrill voor. Leg de paprika's één richel onder de grill en rooster ze 15-20 minuten tot ze rondom geblakerd zijn. (Gebruik eventueel de bakpklaat of de barbecue!) Keer regelmatig. Even laten afkoelen. Doe de paprika's in een afgesloten plastic zak of bakje en laat ze 10-15 minuten staan zodat het vel gemakkelijk los laat. Meng ondertussen in een kom de ansjovisfilets, de knoflook, de kappertjes, de olie en de azijn. Breng de dressing op smaak met peper en zout. Verwijder bij de paprika's de steeltjes, trek het vel eraf en verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in lange dunne repen. Verdeel de rucola over 4 borden en verdeel de repen paprika erover. Besprenkel met de dressing. Lekker met stokbrood of rijst.

Bieten-aardappelsalade met feta

Vegetarisch budgetrecept met vlees variant 

Bieten-aardappelsalade met feta
Budget, gezond, vegetarisch, makkelijk

  • 500 gram gekookte bietjes in parten
  • 500 gram vastkokende aardappelen in parten
  • een halve pot zoetzure augurkjes
  • een pakje feta
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 3 à 4 eetlepels rode wijnazijn
  • eventueel zwarte peper, zout
  • gemengde sla

Bereiding: Kook de aardappelen in ruim kokend water met een beetje zout gaar, zorg dat de parten stevig blijven. Snij ondertussen de bietjes in parten, de augurkjes in plakjes van een halve centimeter, verbrokkel feta. Maak een dressing van de olie en de rode wijnazijn, voeg eventueel wat gemalen zwarte peper toe. Giet de aardappelen af. Meng de bietjes, de augurk en de aardappelen met de dressing en schep alles voorzichtig om. Serveer op wat sla op een bord. Schep daarover de verbrokkelde feta.

Dit recept is heel makkelijk niet-vegetarisch te maken door de feta te vervangen door blokjes gebakken kipfilet en/of gebakken spekblokjes. Tip: Bak de kip in het spekvet. Dit alles dan door de bieten-aardappelsalade mengen en zo serveren op de sla.

Aardappel en pasta soep

Vegetarisch budgetrecept - Soep

Aardappel en pasta soep
Budget, gezond, vegetarisch, goed van te voren te bereiden

  • 500 gram tomaten of anderhalf blik gepelde tomaten, (voeg tomaten uit blik iets later toe)
  • 300 tot 400 gram sperziebonen (vers of diepvries),
  • 4 aardappelen van gemiddelde grootte,
  • 4 tenen knoflook of een paar sjalotten,
  • 200 gram penne pasta,
  • peterselie (vers of diepvries),
  • ongeveer 1 liter water,
  • olijfolie,
  • peper, zout,
  • (verse of gedroogde) basilicum, (dit kun je evt achterwege laten maar het maakt het gerecht wel voller van smaak)

Bereiding: Als verse tomaten gebruikt worden: verwijder de velletjes desgewenst door ze in te kruizen en een paar seconden in kokend water te dompelen. Snijd de tomaten in stukken. Haal de boontjes af, was ze en breek ze. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Pel de knoflooktenen of sjalotten en snijd ze in schijfjes. Knip de peterselie fijn. Doe alle ingredienten in een grote pan en overgiet met water tot alles bedekt is en voeg echt een flinke hoeveelheid olijfolie toe. Laat de soep in een onafgedekte pan zo nu en dan roerend twintig minuten koken. Voeg de pasta toe en de basilicum en laat alles nog zo'n tien minuten koken. Het vocht is dan grotendeels opgenomen. Breng de soep op smaak met (versgemalen) peper en zout. Serveer het gerecht eventueel met brood. Strooi aan tafel royaal geraspte kaas (parmezaanse of Goudse) over de soep.

Spaghetti met paprika-tomatensaus

Budgetrecept - Pasta

Spaghetti met paprika-tomatensaus
Budget, nog een beetje zomers, Italiaans

  • 1 bakje magere spekreepjes (250 gram)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 rode paprika's, in blokjes
  • 1 teentje knoflook
  • 2 blikken tomatenblokjes (a 400 gram)
  • 400 gram spaghetti
  • 1 zakje kaas (grofgeraspt, 100 gram) - of zelf raspen
  • 2 theelepels provencaalse of italiaanse kruiden (gedroogd)

In braadpan spekreepjes in 1 eetlepel olie bruin en knapperig bakken. Spek uit pan scheppen. In bakvet met 1 eetlepel extra olie de ui en de paprika 5 minuten zachtjes bakken, regelmatig omscheppen. Knoflook erboven persen en inhoud van blikken tomatenblokjes toevoegen. Saus 15 minuten op matig vuur laten inkoken. Op smaak brengen met zout en peper en de kruiden. Intussen spaghetti volgens gebruiksaanwijzing beetgaar koken. Afgieten en over vier diepe borden verdelen. Tomaten-paprikasaus erop scheppen en spaghetti bestrooien met spekreepjes en geraspte kaas.

Indiaanse curry met bloemkool

Vegetarisch budgetrecept

Indiaanse curry met bloemkool
Budget, hartig, vegetarisch

  • 500 gram vastkokende aardappelen, geschild
  • 2 eetlepels milde currypasta
  • 1 bloemkool, in roosjes
  • 4 tomaten, in stukjes
  • 250 ml tuinkruidenbouillon (van tablet)
  • 4 eieren
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad (djinten)
  • 1 bakje Griekse yoghurt (150 gram)

Snijd de aardappelen in blokjes. Verwarm in een hapjespan de currypasta. Schep de bloemkool, de aardappelblokjes en de tomaat erdoor en bak 2-3 minuten. Voeg de bouillon toe en laat de curry afgedekt 15-20 minuten. zacht sudderen tot de aardappel en groenten gaar zijn. Kook ondertussen de eieren hard, pel en halveer ze. Leg ze op de curry en warm het geheel nog even door. Rooster het komijnzaad in een steelpan zonder olie of boter tot het gaat geuren. Schep de curry in diepe borden. Serveer de yoghurt in aparte schaaltjes en strooi hierover de komijn. Lekker met pappadums (dunne gefrituurde crackers van linzenbloem).