ljnqxfyn7am shanna camillerislide

Rijst met pittige kip of tofu en broccoli

Budgetrecept met veggie variant - Rijst

Rijst met pittige kip of tofu en broccoli
Budget, pittig, makkelijk en goed te variëren

  • 1 blik kokosmelk (400 ml) 
  • 300 gram pandanrijst
  • 2 eetlepels olie
  • 300 gram kipfilet, in blokjes (of tofu)
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 500 gram broccoli, in zeer kleine roosjes
  • 2 eetlepels zoute sojasaus 
  • snufje chilipoeder

Breng de kokosmelk met 200 ml water en wat zout naar smaak aan de kook. Voeg de rijst toe en kook die in 10 minuten gaar (kijk even op de verpakking). Verhit in een wok de olie en bak de kipfilet of de tofu al omscheppend goudbruin. Bak de ui 1 minuut mee en voeg de broccoli toe. Bak de broccoli al omscheppend in 7-8 minuten knapperig gaar. Voeg eventueel een paar eetlepels water toe. Breng de kipfilet of de tofu met de broccoli op smaak met de sojasaus en de chilipoeder. Schep de rijst in diepe borden en verdeel de kipfilet of de tofu met de broccoli erover. Ook lekker met champignons of varkensvlees in plaats van kip

Viscurry met rijst en groente

Budgetrecept - Vis

Viscurry met rijst en groente
Budget, makkelijk,gezond

  • 300 gram rijst  
  • 200 gram peultjes 
  • 1 pak koolvisfilet (400 g, diepvries), ontdooid
  • 3 el zonnebloemolie, 
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 gele paprika, in stukjes
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • 1 /2 kippenbouillontablet

Bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verwijder de steelaanzet en het puntje van de peultjes. Snijd de koolvis in blokjes en bestrooi met peper en zout. Verhit de olie in een koekenpan en bak de vis in ongeveer 4 minuten bruin. Schep de vis uit de pan en houd deze warm op een bord, afgedekt met aluminiumfolie. Bak in het bakvet de gesnipperde ui en de paprika 3 minuten. Voeg de kokosmelk en peultjes toe. Verkruimel het halve bouillontablet erboven en breng aan de kook. Laat dit ongeveer 5 minuten sudderen. Warm de koolvis de laatste minuut mee zonder te roeren. Serveer met de rijst. Je kunt de peultjes ook heel goed vervangen door een andere seizoensgroenten.

Groentecurrry met rijst in kokos-kerriesaus

Vegetarisch budgetrecept

Groentecurrry met rijst in kokos-kerriesaus
Budget, vegetarisch, makkelijk

  • 300 gram rijst, wit
  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 bloemkool, in piepkleine roosjes
  • 150 g champignons, in grove stukken
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 mespunt kerriepoeder

Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm in een wok de olie en fruit hierin de ui tot hij glazig ziet. Schep de bloemkoolroosjes en de champignons erbij en bak ze nog 2 minuten op hoog vuur al omscheppend mee. Schenk de kokosmelk en de kerriepoeder bijde groenten in de pan. Laat dit 15 minuten zachtjes doorkoken. Breng de curry op smaak met zout en peper. Serveer de curry bij de witte rijst.

Romige preisoep met mosterd

Vegetarisch budgetrecept

Romige preisoep met mosterd
vegetarisch, winters, makkelijk, budget

  • 2 eetlepels olie
  • 500 gram prei, in ringen
  • 2 aardappels, in blokjes
  • 1 liter groentenbouillon (van een bouillonblokje)
  • 2 eetlepels mosterd
  • 125 ml crème fraîche

Voor dit recept heb je een staafmixer nodig

Verhit de olie in een soeppan. Leg enkele lichtgroene, dunne preiringen apart voor de garnering en fruit de rest op middelhoog vuur 5 minuten in de olie. Laat de prei niet bruin kleuren. Voeg de aardappels en bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep 10-15 minuten zachtjes doorkoken. Schep de mosterd en de crème fraîche in de soep en pureer het geheel met de staafmixer. Voeg eventueel zout en (versgemalen) peper toe. Verwarm de soep nog even kort en schep hem in kommen of diepe borden. Strooi er de achtergehouden ringen prei over. Lekker met bruin stokbrood. Je kunt varieren met de soort mosterd, bijvoorbeeld grove mosterd gebruiken òf fijne. Dit recept maak je in een handomdraai niet-vegetarisch door kippenbouilon te gebruiken.

Pasta met aubergine

Vegetarisch budgetrecept

Pasta met aubergine
Budget, snel, makkelijk, gezond

  • 2 aubergines, in plakjes
  • 4 eetlepels olie
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 rode peper, in dunne ringetjes
  • 350 gram pasta
  • 1 bakje ricotta (verse kaas, 250 gram)

Bestrooi de plakjes aubergine met zout en laat ze uitlekken in een vergiet. Laat dit 15 minuten staan. Dep dan de aubergine droog met keukenpapier. Verhit 3 eetlepels olie in een hapjespan en bak de aubergine in 5 minuten goudbruin. Schep de tomatenblokjes en de rode peper erbij en laat het samen 10 minuten zachtjes stoven. Breng op smaak met zout. Kook ondertussen de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer de rest van de olie door de ricotta en breng op smaak met peper en zout. Roer de pasta om met de auberginesaus. Verdeel over 4 borden. Schep op elk bord 1 eetlepel ricotta.